Doe het niet zelf… non fa da tè….

 

Penney wise, pound foolish is een Engelse uitdrukking die in algemene zin gebruikt wordt als men koste wat het kost langs de goedkoopste weg iets wil bereiken, maar uiteindelijk gestraft wordt door de realiteit waardoor het hele project veel te duur uitpakt. Het kopen van een huis in het buitenland en we spreken hier specifiek over Italië, is een sprekend voorbeeld voor een niet ingezetene die besluit om het proces helemaal of gedeeltelijk zelf te willen doen. Voorbeelden te over van grote misère, die alleen opgelost kon worden door uiteindelijk een professional voor veel geld het probleem te laten oplossen. Maar voorbeelden zijn er ook waarbij wel een professional ingeschakeld wordt, maar men toch de regie in eigen handen blijft houden en alleen die informatie te geven waarom gevraagd wordt, waardoor de professional geen overzicht heeft en voortdurend op het verkeerde been staat.
“Ja maar die makelaar was zo aardig en sprak ook Engels, net zoals de eigenaar van het huis.” Toen de koopovereenkomst (proposta) getekend was en het voorschot betaald was, bleken niet alle vergunningen voorhanden, het huis moest afgenomen worden in de staat waarin het verkeerde zonder dat een bouwtechnicus (geometra) een keuring had gedaan, de woning bleek gesplitst en de ontbindende verklaring in verband met de hypotheek stond niet in de koopovereenkomst. Alle betrokkenen aan de verkoperskant waren ineens niet meer zo aardig en gaven niet meer thuis. De hypotheek werd niet in behandeling genomen omdat de vergunningen niet in orde waren en de acte kan niet passeren als de hypotheek nog niet toegekend is. Maar in de koopovereenkomst stond wel een deadline met een boetebepaling. Kortom een grote valkuil vol met slapeloze nachten.
Voor verbouwen geldt hetzelfde verhaal. Hier is de realiteit zo mogelijk nog ingewikkelder als bij kopen. “ Ik ben heel handig en wat mijn ogen zien, kunnen mijn handen maken…” In Italië kan alleen aan de structurele zaken gewerkt worden door gecertificeerde vaklui en met in Italië gecertificeerde bouwmaterialen. Blijkt dat niet het geval, is men zwaar in overtreding en in die gevallen is de overheid spijkerhard. Prettige ervaring van een Nederlandse makelaar die een huis in Italië wil kopen en zegt: ”in Nederland weet ik alles over het kopen van een huis, maar absoluut niet in Italië, daarom huur ik jullie in!”

De moraal van ieder verhaal over doe het zelvende kopers is duidelijk: begin er niet aan. Laat het hele proces over aan professionele makelaars/bemiddelaars en accepteer vooral dat die de regie volledig in handen moeten hebben, hetgeen inhoudt dat zij volledig op de hoogte moeten zijn van de mogelijkheden en onmogelijkheden van het eisenpakket van de kopende partij zodat de invulling van de Italiaanse droom zonder slapeloze nachten verloopt..

Frits Hemerik

Lees meer

Pakkende nazorg in de sneeuw!

Ik denk dat je je wel afvraagt hoe dat nu kan dat LDC ook zo ver weg alles kan regelen om een huis te verkopen. Vanuit het centraal gelegen Le Marche waar ik woon kan ik veel kanten op. Zo hebben wij als LDC nu een huis verkocht in Comelico Superiore (BL) en om precies te zijn in Padola, een klein dorpje van de gemeente Comelico. Het ligt op 487 km afstand in de Dolomieten dus niet echt achter de hoek.

Laten we zo’n voorbereiding uitleggen.

 • Ten eerste de zoektocht en daarna de bezichtiging
 • De keuze van de klant
 • De akte
 • Het regelen van alla nazorg                                                                                                                                                  

Hier gaan we het over hebben, “het regelen van alle nazorg”.  Er wordt vaak gezegd: ”Oh dat doen we zelf wel even”!!!
Achteraf blijkt het toch allemaal tegen te vallen, dan moet er toch iemand ingeschakeld worden om het helemaal te regelen. Al die formulieren invullen is nogal een gedoe. Maar wat moet er allemaal geregeld worden?

 • Water, gas en licht, met de factuur wat de vorige eigenaar ons moet geven weten we de gegevens om een Voltura te maken. 
 • Een bankrekening openen als dat gewenst is omdat het wel makkelijker is dan van uit het buitenland met eigen rekening te betalen.  Veel zaken kan je niet met een Nederlandse bank betalen. Bv. De IMU (OG belasting) dat moet je ter plekke doen bij het postkantoor of via een Italiaanse bank.
 • Verzekering, er zijn nu ook verzekeringen online die in het buitenland verzekeren.
 • Gemeente, TARI ook hier de Voltura regelen.
 • Hoe werkt alles in huis? Uitleg van de vorige eigenaar of de beheerder.

De akte van het huis in Comelico hebben we in de Marche laten passeren, maar toch moesten er in Comelico verschillende zaken geregeld worden en zo vertrek ik naar het dorpje op 487 km afstand met de trein om ter plekke met de klant samen alles verder te regelen. Ik vertrek van huis om 8.00 uur met de auto naar het station in Fano en neem daar de eerste trein. Ja de eerste trein want ik heb tickets voor 5 treinen en dat is 4 keer overstappen.

Om 9.09 stap ik in de eerste trein naar Bologna dat is ongeveer 2 uur. De volgende is van Bologna naar Venezia-Mestre. Gelukkig hoef ik niet lang te wachten tussen de ene wisseling en de andere. Ik stap in de trein om naar Conegliano te gaan die gaat naar Ponte nelle Alpi – Polpet en dan van hieruit naar de eindstation Calalzo di Cadore. Hier eindigt het spoor want nu moet je verder met een bus ..... het is al 16.27, zo ben ik al ruim 8 uur onderweg. Nu naar Padola, gelukkig dat ik met de klant had afgesproken dat hij mij kwam halen en zo de laatste rit van ongeveer 45 minuten naar het dorpje waar het huis gekocht is.

Spannend allemaal want we kwamen in het donker aan en er lag meer dan 1 meter sneeuw en een temperatuur buiten van -13 graden. Gelukkig had ik met de beheerder afgesproken dat zij de sneeuw zou weg laten halen in de tuin voor de garage en de verwarming aan zodat het een warm huis was bij aankomst.De sleutel lag achter een luik om binnen te kunnen. Een beetje licht met de telefoon en ja hoor de deur ging open. Heerlijk warm was het. Mooi, huis keurig netjes achtergelaten. Alles wat er gevraagd was, hadden ze laten staan, de rest, allemaal troep, was weg. We beginnen rond te kijken, echt alles keurig netjes. Na de inspectie van het hele huis begonnen we honger te krijgen, alle restaurants sluiten om 18.00, dus we halen dan maar een pizza. Ik wordt daarna naar het hotel gebracht, waar ik in mijn kamer doodmoe op bed val.

De volgende dag. Ik geloof mijn ogen niet!!! Wat een mooi uitzicht met al die sneeuw op de bergen. Bergen sneeuw in het dorp die met vrachtwagens werd weggebracht. Ongelofelijk!!! De zon scheen op de sneeuw het was gewoon spectaculair!! Ik ga naar buiten en maak foto’s, te mooi om waar te zijn!!!

De eerste afspraak hadden wij bij de bank om 9.30. De rekening openen. Ik had natuurlijk al eerder diverse documenten doorgestuurd, maar de klant moest ook allerlei dingen meenemen, zoals originele Codice Fiscale, Resident Certificaat. We worden ontvangen in een piep klein kantoortje. De bankdirecteur vertelt ons ook nog, terwijl hij het hele paspoort kopieert, (nog nooit meegemaakt en volgens mij ook niet nodig is)  dat hij Covid-19 had gehad en er net uit was. In de Regio Veneto zijn het er inderdaad erg veel, dus mondkapje goed op en zo min mogelijk praten...... je weet maar nooit!!! Zo eindelijk alle bladzijden gekopieerd en nu konden we gaan want hij moest toch eerst alles invoeren en In de middag zouden we terug moeten komen zodat de klant alle papieren kon tekenen.

Volgende afspraak met de makelaar om alles uit te leggen hoe de kachel werkt, verwarming enz. Vooral om ook alle nummers te hebben van alle vakmannen die weten hoe alles werkt in het huis.. Het hele huis rondgelopen.... alles gezien waar alle meters liggen van water, licht en gas. De gaskachel hoe die werkt en onderhoud nodig heeft ondertussen, het was nogal wat.

Volgende stap internet, net nog op tijd om naar een groter dorp te gaan waar zo’n Tim winkel is. Vaste telefoon kan aangesloten worden maar heeft geen zin, kost ook te veel. We gaan naar een winkel om Wi-Fi aan te schaffen maar op dat moment had hij deze apparatuur die op abonnementen werken niet meer beschikbaar, dus wordt het weer iets voor de volgende keer.

We weten nu hoe het werkt dus is het gewoon afhalen en we zijn klaar.

De klant moest ook enkele lampjes kopen en een sneeuwschep, zo hebben we dat dan maar ook gelijk gedaan. Winkels zijn in Italië niet de hele dag open vooral niet de kleine winkels in dorpjes midden in de Alpen.

Eigenlijk waren we klaar want in de middag kon de klant alleen terug gaan naar de bank om alles te tekenen en ik had de hele middag (tot 16.30 ongeveer) om een mooie wandeling te maken in de sneeuw en weer prachtige foto’s maken van de zonsondergang.....

De volgende dag weer terug naar huis Padola ..... Fano......

Antonella Ghiani

   

Lees meer

Emigratie naar Italië (Algemeen)

Het wonen en permanent leven in Italië kan zo aanlokkelijk zijn dat er gedacht wordt om dan ook maar te gaan emigreren. Er emigreren jaarlijks vele Nederlanders, maar remigratie vindt helaas ook regelmatig plaats. Als de remigratie een vrijwillige en dus bewuste keuze is valt er weinig op aan te merken. Maar noodgedwongen terugkeren heeft vaak minder leuke redenen en oorzaken. In de komende blogs verdeeld over 3 delen, wil het team van La Dolce Casa BV u meenemen op reis naar Emigratieland. Waarom? Omdat La Dolce Casa BV een bijdrage wil leveren aan een succesvolle emigratie.

De meeste emigranten zullen inkomsten moeten generen voornamelijk uit toeristisch activiteiten. Hoe? Door meestal een commercieel bedrijf op te zetten, zoals er onder andere zijn: Agriturismo, Country House met verhuur vakantie-appartementen, Bed and Breakfast en (glamping)campings wel of niet in combinatie met een ander genoemd toeristisch bedrijf. Gelijk hieraan zit gekoppeld de aankoop en bezit of huur van een onroerend goed waaruit werk (exploitatie bedrijf), wonen en leven kan plaatsvinden. Elk bedrijfstype heeft zo zijn eigen voorwaarden en richtlijnen die gebaseerd zijn op wettelijke kaders en regelgeving. In de komende delen wordt hier nader op in gegaan.

 • Deel 1; Do’s en Don’ts
 • Deel 2; Wonen en werken
 • Deel 3; Bedrijf en exploitatie

Omdat iedere emigratie een aparte problematiek kent, is er geen standaardprocedure.

Ofschoon binnen de EU er weinig belemmeringen voor emigratie zijn, is dit een grote emotionele en materiele beslissing waar veel aan vast zit. Maar er moeten ook een serie rationele zaken geregeld gaan worden. Naast de woning aankopen en-of het bedrijf dat men wil oprichten, is er veel hulp nodig om de weg te vinden in alle Italiaanse bureaucratie. Bijvoorbeeld; wat te denken als er kinderen naar een school toe moeten.

    

Om te vermijden dat naast alle emotionele elementen al deze zaken als een onbekende berg beklommen moet worden, staat La Dolce Casa BV u graag bij om de introductie in Italië zo goed mogelijk te laten verlopen. In het Nederlands wel zo fijn!

Richard Kwak

 

Lees meer

Landschap bij San Lorenzo in Campo. Na corona opsluiting nog steeds mooi…

Eindelijk kan ik weer in mijn omgeving rondrijden. Mijn huis in San Lorenzo in Campo (le Marche) is van binnen helemaal geschilderd en opgeruimd. Het werd de hoogste tijd om weer eens buiten te kunnen zijn en heel graag verder dan de supermarkt en de apotheek. Dankzij de verruimde reisbeperkingen lukt dat sinds begin mei.

Lees meer

Volmacht

Ook in het aprilnummer van het prijzenswaardige "Italie magazine" stond de traditionele, doorgaans zinvolle, betaalde column van Joost van der Heijden, advocaat voor Italiaanse zaken. Een ogenschijnlijk heldhaftig verhaal over een alsnog doorgegane passage van een huis in Lombardije dankzij een volmacht in de aanloop van de coronacrisis.

Lees meer

Uitbreiden tijdens een verbouwing. Wat kan en wat kan niet.

Een woning voldoet niet altijd aan alle voorwaarden die de koper vooraf heeft bepaald. Dan is verbouwen veelal aan de orde en daarmee wellicht de wens de bestaande woning te vergroten. Allereerst ter verduidelijking het verschil tussen nieuwbouw en renovatie. Bij een gebouw dat afgebroken wordt en op dezelfde plaats herbouwd wordt, is sprake van renovatie. Bij een gebouw dat afgebroken wordt en het volume wordt gebruikt om op een andere plaats een gebouw te plaatsen, is er sprake van nieuwbouw. Bij renovatie mag er een volumevergroting plaatsvinden, bij nieuwbouw niet.

Lees meer

Bij ons in Nederland

Als er een woning gekocht wordt in Italie, zullen er vele momenten zijn, waar de verschillen tussen de landen haarscherp naar voren komen. Ook al is veel gebaseerd op dezelfde uitgangspunten, dan nog wordt iedere uitvoering van afspraken toch met een heel andere insteek gedaan. Laten we zeggen, dat in elk geval de emotie en de ratio de belangrijkste basis vormen voor heel veel verschillen. De Nederlander redeneert vaak: ik ben de klant, ik heb de portemonnee en in mindere mate "we zijn toch Europa", waarbij er in de communicatie vooral heel direct wordt gezegd wat je vindt. De Italiaan reageert  met de mond en met gebaren:  dit is nu eenmaal Italie, je bent gast en heeft er totaal geen boodschap aan hoe het in Nederland gaat. Op de achtergrond speelt het eergevoel een grote rol in de non verbale communicatie. "Bella figura" betekent dat een directe uitspraak van een Nederlander, al of niet terecht, heel veel irritatie bij de Italiaan kan oproepen.  Die Nederlander staat er dan vervolgens verongelijkt bij.....
Kortom een aantal lessen:
- begin nooit een zin met "Bij ons in Nederland". Een goede training is die zin ook uit je gedachten te bannen. Zo start je  een discussie op meteen goed...
- afspraken gelden al als er over is gesproken, wees dus duidelijk en diplomatiek. Bijna iedere buitenlander en zeker ook de Italiaan, is niet bekend met de laatste zin die een Nederlander altijd uitspreekt als er afspraken lijken te zijn gemaakt: die zin die begint met "dus" en dan volgt er een samenvatting van alle afspraken, inclusief gemakshalve ook alle onduidelijke. De aandacht is dan al lang weg bij de Italiaan en de kiem voor een misverstand is gelegd. Aan de andere kant herhaalt een Italiaan meer dan twee keer wat er werd afgesproken, daar tevens zijn hele omgeving bij betrekkend, waardoor een Nederlander zijn geduld verliest en er hoofdschuddend ongeconcentreerd bij staat...
- vertrouwen is een belangrijke component in een saamhorige Nederlands-Italiaanse relatie. De balans daarin onderkennen is een uitdaging. Aan iemand vragen wat iets kost en vervolgens dat ook nog een keer bij iemand anders doen, geldt voor de eerste als een inbreuk in het gestelde vertrouwen en geen onderdeel van een zakelijke transactie. Een geometra kiezen bijvoorbeeld, waar overigens iedere koper mee te maken krijgt, kies je zoals je een dokter uitkiest. Dus niet op basis van de kostenimplicaties. Hij wordt de vertrouwenspersoon, de "huizendokter" zo je wilt, die uit jouw naam alles rond en in het huis voor je regelt, wat je zelf niet kunt. Als hij uit jouw naam prijzen aanvraagt bij verschillende aannemers is dat een voorbeeld, waarbij je de zin "Bij ons in Nederland" niet hoeft te gebruiken.

Lees meer

Hypotheken. Maximaal of liever een beetje minder?

De stijgende vraag naar huizen in Italië levert ook een stijgende vraag naar hypotheken op. Investeerders willen vaak met een maximale hypotheek, dus met vreemd geld een onroerend goed kopen dat via de verhuuropbrengst meer geld gaat opbrengen dan zij via de bank zouden krijgen. Maar ook leeft er bij potentiele kopers het idee dat als de hypotheeklasten in hun eigen land nihil zijn geworden, er ruimte is om met een nieuwe hypotheek in Italie hun tweede huis te realiseren en hierbij gemakshalve denken dat het verkrijgen van een maximale hypotheek in Italie net zo makkelijk gaat als in hun eigen land. Hierbij een aantal kanttekeningen.

 

Lees meer

Tweede woning? Maak eerst een plan samen met La Dolce Casa

Uit de dagelijkse praktijk blijkt iedere keer weer dat de Italiaanse droom vooral met veel buikgevoel tot stand komt. Wat men wil staat vooral in gedachten omschreven. Ook het budget is globaal bepaald zonder rekening te houden met de kosten koper en dergelijke. Ook over de eventuele financieringsaspecten wordt gemakkelijk gedacht. Het opportunisme voert heel vaak de boventoon, net zoals de angst om het initiatief uit handen geven aan een adviseur of aan een makelaar. Plaatjes kijken op een website van eigendommen die bij voorkeur op z'n voordeligst zijn gefotografeerd geven een beeld en kunnen leiden tot een vooringenomen standpunt en geven snel het verkeerde handvat in de onzekerheid waarin de zoekende verkeerd. Als men dan gaat rondreizen door een streek aan de hand van een makelaar is er een groot risico verliefd te worden op een huis en dat terwijl er eigenlijk helemaal geen plan is. Het is de omgekeerde situatie die maar al te vaak in de praktijk wordt aangetroffen. Maak eerst een plan is het best denkbare advies dat La Dolce Casa kan geven die toetsten op haalbaarheid. Er zijn zoveel vragen die vooraf beantwoord moeten worden. Hoe meer hoe beter, dan wordt het zoeken later veel efficiënter en levert veel sneller een resultaat op.

Lees meer