Vrijstaande villa vlakbij Cortina d'Ampezzo, Noord-oost Italië, regio Veneto

Deze villa is net beschikbaar gekomen bij een bevriend makelaar. Houd u van rust, ruimte, bergen, outdoor en vindt u het heerlijk als iets modern en strak is ingericht en sleutelklaar wordt opgeleverd? Kijk dan naar het filmpje. We begeleiden u graag bij de aankoop! Het kost u niets meer dan dat u het rechtstreeks zou doen via de makelaar.

Vrijstaande villa in Valle di Cadore

De moderne, vrijstaande woning ligt in het dal bij Pieve di Cadore, op 30 km ten zuidwesten van Cortina d'Ampezzo, in Noord-Oost Italië, regione Veneto. In 2026 vinden er de Olympische Winterspelen plaats. U kijkt uit op de bergen.

Als u de snel ratelende makelaar niet kunt volgen: het huis is tien jaar geleden grondig gerestaureerd en verbouwd met mooie, lichte materialen waaronder smaakvol steen en hout. De woning heeft een woonoppervlakte van 340 m2, beschikt over twee verdiepingen en een grote tuin voor het huis; de totale oppervlakte van de tuin is 650 m2, Het huis ligt op een rustige plek en heeft bovendien een schitterend uitzicht.

Het filmpje laat u de lichte, met mooie materialen en zorg ingerichte binnenzijde zien (dat zie je niet zo vaak in Italië!).

Begane grond

Op de begane grond treft u de lichte woonkamer. Deze bevat een zithoek met loungebank en eethoek en een zogenaamde stufa of 'stube'. Deze afgesloten, gemetselde houtkachel komt steeds meer in zwang; het houdt de warmte lang vast. Het hout verbrand optimaal doordat het om een afgesloten kachel gaat. De grote openslaande terrasdeuren geven toegang tot een terras met zicht op de bergen.

De woonkamer staat in verbinding met de open keuken waar ook eettafel staat. Een blankgelakte houten open trap brengt naar de verdieping.

Op de begane grond bevinden zich ook twee slaapkamers, twee badkamers (met douche), een werkkamer, een berghok en terras.

Op de verdieping

Op de verdieping vindt u de ouderslaapkamer, het washok, een badkamer met bad, een apart toilet en twee terrassen met panoramisch uitzicht. De woning wordt verwarmd met stookolie. Dit is gebruikelijk in de bergen; het verwarmt goed bij lage temperaturen. Het huis bevat ook zonnepanelen. Bij de woning is ook een garage en grote kelder. Het huis beschikt in totaal over drie terrassen.

Niets meer aan doen; u kunt er zo in! De villa wordt gemeubileerd verkocht. Ziet u zichzelf al zitten? Uitkijkend over het dal, met 's zomers van die uitbundig bloeiende geraniums aan het houten balkon? In de herfst de goudgele kleuren en prachtige zonsondergangen? En 's winters genietend van de sneeuw in de bergen? Interesse? Neem contact met ons op!

Vraagprijs is € 795.000
 

Lees meer

Weersta de verleiding!


Stap 1 bij het verwezenlijken van uw Italiaanse droomhuis is: verleidingen weerstaan!

 

De vlag ging uit bij menigeen toen we afgelopen zomer weer vrij naar Italie konden reizen. Dat was immers hét moment om de zoektocht naar een eigen tweede huis in Italie af te stoffen, te starten of te concretiseren. We zijn inmiddels een paar maanden verder. Het wordt steeds vaker duidelijk dat er weer heel wat mensen ingetuind zijn. Ingetuind? Ja, ingetuind! Wat is er aan de hand?

Verleidingen op elke straathoek

Verleidingen liggen in Italië op nagenoeg elke hoek van de straat op de loer. Huisgerelateerde verleidingen, wel te verstaan. U bent eindelijk weer in Italië, geniet van het fijne weer, van de vriendelijkheid en gastvrijheid, van de dampende espresso, Italiaanse muziek en de kwetterende Italianen.

“Als we hier toch eens een tweede huis zouden hebben…” Maar ook: “Een tweede huis is fijn; we  zitten dan gelijk in ons eigen, veilige coconnetje.” De huizen blijken bovendien bijzonder aantrekkelijk geprijsd. “Zullen we dan toch maar even binnen lopen bij die makelaar. Straks is het weg… informeren kan geen kwaad, toch?” Díe verleiding weerstaan is lastig.

Op de blaren zitten…

En zo stapten heel wat mensen nietsvermoedend, hetzij verblind door het gevoel, hetzij uit onwetendheid, naar binnen bij een makelaar. Waarschuwingen om niet zelf aan de slag te gaan, werden in de wind geslagen. “Ach, het zal zo’n vaart toch niet lopen?” Het gevolg: dat wordt op de blaren zitten, zo merken wij in de dagelijkse praktijk.

Verleid door een mooi huis, zwaait de makelaar met een papiertje waarop ‘proposta’, voorstel, staat. Het papier is met de hand ingevuld. Een krabbel is snel gezet; je zit immers nergens aan vast. Dat klopt voor het desbetreffende huis…. Maar je bent vanaf dat moment ‘van de makelaar’.

En dan beginnen veelal de moeilijkheden. Het aankoopproces verloopt anders dan u gewend bent. U gaat twijfelen of het wel klopt. En wilt dat een deskundige voor de zekerheid met u meekijkt. Maar ja, dat kost natuurlijk wel wat. Geld dat u zich had kunnen besparen als u de verleiding had weerstaan…

Waarom u even moet wachten…

Zodra u namelijk bij de makelaar binnen stapt, ziet hij u als zijn klant. Een Italiaanse makelaar heeft recht om aan twee partijen courtage in rekening te brengen: zowel bij de aankopende als bij de verkopende partij. Zo werkt dat in Italië. Wie zijn huiswerk wél goed heeft gedaan en eerst bij La Dolce Casa heeft aangeklopt, is die aankoopcourtage aan la Dolce Casa verschuldigd. Die verzorgt daarvoor de aankoopbegeleiding van A tot Z. U betaalt dan geen aankoopcourtage meer aan de Italiaanse makelaar.

Legt u zelf het eerste contact met een Italiaanse makelaar, dan gaat die zijn courtagedeel van de aankopende partij niet meer overdragen. U bent namelijk al zijn ‘klant’! En dus maakt u kosten die u zich had kunnen besparen als u de verleiding had weerstaan.

Die verliefdheid op het huis, die gaat immers niet meer over… Dat huis laat u niet meer los… Natuurlijk komt uiteindelijk alles goed, ook als u ons pas in het stadium inschakelt. Ook als u inderdaad al een krabbel heeft gezet bij een makelaar. Het kost alleen meer dan als u eerst even op uw tanden had gebeten en La Dolce Casa het eerste contact had laten leggen.

Droomt u van een tweede huis in Italië? Heeft u al min of meer concrete plannen? Informeer u vooraf goed en neem tijdig contact met ons op. Dat scheelt uiteindelijk niet alleen geld, maar ook gestress. Wij begeleiden u graag bij de aankoop van uw tweede huis in Italië en behoeden u, vanuit onze jarenlange ervaring, voor de vele valkuilen op de hobbelige weg.

© Foto: Taylor Wilcox op Unsplash

  

 

Lees meer

Foto's zeggen niet altijd alles. Kijk er doorheen!Antonella woont in Le Marche maar kent door haar werk als onafhankelijk aankoopbegeleider heel wat mensen en makelaars. En die kennen op hun beurt Antonella. Maar tussen kennen en samenwerken zit ook een verschil…

De zorgvuldige selectie van makelaars behoort tot ons werk. Met sommigen werken we al jarenlang samen. Je weet over en weer wat je aan elkaar hebt en weet dat je elkaar kunt vertrouwen. Dat is heel veel waard.

Bij dit huis in Le Marche kent de 80-jarige eigenaresse Antonella alweer heel wat jaren. Antonella staat haar namelijk op verzoek met raad en daad bij. De dame is nog steeds werkzaam als projectontwikkelaar, maar vindt het nu tijd om met pensioen te gaan. Manlief met wie ze ook de zaak deelde, en met wie ze deze boerenhoeve renoveerde, is alweer aardig wat jaren overleden. Het is tijd om dichter bij de kinderen te gaan wonen. In Duitsland.

Vandaar het verzoek aan Antonella om het huis te verkopen. La Dolce Casa is zelf echter geen makelaar. Maar weet wel wie betrouwbaar is. Het contact tussen beiden is nu gelegd en bij een gunstig bod van de makelaar, is de oude dame bereid het huis te verkopen.

Je moet bij het zien van de foto’s echt een beetje door de spulletjes heen kijken, want opruimen en stylen: dat zit er bij deze dame niet in. De meubels kocht ze lokaal; die hebben een bepaalde stijl, dat moet je maar net aanspreken. De meubels zijn ook enigszins gedateerd. Maar dat huis! Die elementen! Tof!

Let daar dus op, als je welke woning dan ook betreedt. Ze hebben nou eenmaal een andere stijl. Als je door het interieur én de foto’s heen kunt kijken, heb je vaak een prima deal. Hoe gestylder het huis, des te duurder het is. Maar is het wel jouw stijl? En hoe ziet de woning eruit met jouw meubels? Onze tip: bekijk het huis met die gedachte. Bedenk dat het in Italië nou eenmaal anders werkt dan in Nederland bij het verkoop van een huis, en laat je niet gek maken!

Meer weten? Neem gerust contact met ons op. 

Lees meer

Verkocht aan de kust in Le Marche


Antonella woont in Le Marche maar kent door haar werk als onafhankelijk aankoopbegeleider heel wat streken op haar duimpje. Ze gaat immers samen met cliënten op pad om huizen te bezichtigen. En om ze daarna te begeleiden bij de aankoop.

Doordat Antonella de streken goed kent, weet ze dus dat Marotta op slechts een paar kilometer ligt van de bekende badplaatsen Senigalia en Fano. In Marotta is het rustiger en zijn de huizen een stuk goedkoper. De huizen kijken wél uit op dezelfde zee als de toeristische buursteden.

Marotta ligt net zo ver van de bekende historische steden als Urbino, Fabriano, Jesi en Corinaldo. Dat geldt ook voor het prachtig glooiende achterland van Le Marche. Je kunt in Marotta ook je cappuccino drinken in de lokale bar. Of heerlijk eten in een van de vele visrestaurants die trouwens meer zijn gericht op de Italianen zelf; het is er goedkoper en misschien zelfs lekkerder. Je moet het maar weten…

Deze woning aan zee, in Marotta, is nu verkocht. Niet getreurd; bedenk dat we nog steeds raad weten met jouw woonwensen in deze omgeving. Of elders in Italië. Download onze gratis woonwensen checklist en wie weet helpen we ook jou aan een mooie tweede huis in Italië.

 

Lees meer

Hoe reëel zijn uw Italiaanse woonwensen eigenlijk?

Droomt u van een huis in Italie? En laat die droom u niet meer los? Dan wordt het tijd voor de volgende stap: de Second Homebeurs op 1,2 en 3 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht. De daar aanwezige makelaars hebben heel wat keuze. Verleiding ligt op de loer.

Woonwensen-checklist

Voordat u naar huizen gaat kijken, doet u er goed aan om uw droom en wensen te laten toetsen door een professional, door ons dus. Op de Second Home Beurs. Aan de hand van onze speciale woonwensen-checklist scherpt u uw beeld aan zodat u onderbouwd de volgende stap kunt zetten.  

Bedenk

1.    Een vakantie-ervaring is geen woonervaring
2.    Word niet meteen verliefd op een huis zonder alle consequenties te kennen
3.    Zorgvuldigheid en geduld zijn de belangrijkste elementen

En zo zijn er nog meer ‘lessen’, of noem het kritische aandachtspunten, die we graag met u delen.

Onafhankelijke begeleiding

Vanuit La Dolce Casa luisteren we als onafhankelijke deskundigen naar uw droom en vertalen deze naar de realiteit. Dat betekent dat we u soms ook de ogen openen en daarmee een andere richting op sturen. Maar dat alles in uw belang.

Omdat we aan niemand zijn gebonden, behalve aan u, kunnen we u onafhankelijk begeleiden bij het vinden van het voor u ideale huis. Vanuit onze jarenlange expertise behoeden we u voor valkuilen. Geen aankoop met kopzorgen, maar juist met een glimlach.

Komt u bij ons langs om uw woonwensen te laten toetsen? Het is gratis, net als de toegangsbewijzen die we u graag toesturen.

Stuur mij gratis tickets voor de Second Home Beurs op 1-3 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

© Foto: Engjell Gjepali op Unsplash

 

Lees meer

Waarom een tweede huis in Italië

Spaartegoeden leveren niets op, banken heffen negatieve rente, je geld staat te verpieteren. Je kinderen zijn net het huis uit en je wil kleiner gaan wonen. Je hebt een erfenis of meevaller gehad of je lijfrenteverzekering keert uit. Geld maakt niet gelukkig zeggen ze wel eens, maar een tweede huis of optrekje in Italië wel.

Voor een paar dagen naar Italië

Zie je het al voor je dat je, al is het maar voor een paar dagen, even naar Italië gaat. Je hebt geen last van beschikbaarheidsproblemen of hoogseizoenprijzen. Je huis staat er en wacht op je. Je hoeft niet na te denken of je theedoeken moet meenemen, kruiden of beddengoed. Er liggen leesboeken, spelletjes en andere dingen die jij belangrijk vindt. Je weet: het staat er allemaal!

Een tweede huis saai?

Een tweede huis saai omdat je altijd op dezelfde plek komt? Nee! Hoe kom je erbij! Alle huiseigenaren die we spreken, en dat zijn er al heel wat geweest in de loop der jaren, zeggen hetzelfde: het is heerlijk om een pied a terre te hebben én je maakt hierdoor meer dan eens een minitrip naar een andere stad.

Lagere huizenprijzen in Italië

De huizenprijzen in Italië zijn heel wat lager dan in Nederland, helemaal als je kiest voor het platteland dat al jaren aan het leeglopen is. Het Corona-jaar brengt daar echter wel verandering in: heel wat Italianen laten de grote stad voor wat het is om terug te keren naar la campagna, het platteland. Er staan echter nog zat huizen te wachten op een nieuwe eigenaar.

Het werkt iets anders in Italië

Je moet echter wel weten waar je aan begint. Een huis kopen in Italië werkt anders dan in Nederland. Je moet bijvoorbeeld het akkoord hebben van álle eigenaren (en we verzekeren je: dat kan nog best complex zijn). Of je hebt mogelijk te maken met partijen die recht hebben op de grond waarvan je denkt dat die bij je huis hoort. Allemaal gedoe.

En dan is het fijn om te kunnen bouwen en vertrouwen op iemand die vaker met dat bijltje heeft gehakt. Die de valkuilen kent en die weet waar je op moet letten. Die de taal spreekt, en die de Italiaan ook figuurlijk begrijpt.

La Dolce Casa: thuis in Italië én Nederland

La Dolce Casa zit zowel in Italië als in Nederland; we kennen beide werelden, spreken beide talen. We kennen het referentiekader van de Nederlander, maar ook dat van de Italianen. En dat wijkt nagenoeg altijd af.

Overweeg je een tweede huis? Neem dan eens contact met ons op. We delen graag onze woonwensen-checklist met je. Hierdoor concretiseer en kader je je ideeën. Altijd handig, zo wijst de praktijk keer op keer uit. 

Onafhankelijk en professioneel

Als onafhankelijk en professioneel aankoopmakelaar begeleiden we je in heel Italië. En met een beetje geluk hoeft dat jou niets extra’s te kosten. En bespaart het je vooral veel kopzorgen en geld. We werken samen met een aantal vaste Italiaanse makelaars, maar we kunnen feitelijk met nagenoeg elke makelaar in nagenoeg elke streek voor je aan de slag.

Heb je een huis op het oog, of wil je dat wij voor je op zoek gaan? Neem contact met ons op!

“Met een beetje geluk hoeft dat jou niets extra’s te kosten.”

Tip!

Verliefd geworden op een streek, maar nog niet gevonden wat u zocht? Bekijk dan het online aanbod tweede huizen in Italië waarbij La Dolce Casa zorgt voor aankoopbegeleiding. Of vul de woonwensen-inventarisatielijst in.

Stuur mij gratis tickets voor de Second Home Beurs op 1-3 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

© Foto: José Alejandro Cuffia op Unsplash

Lees meer

Aankoop tweede huis in de DolomietenDe aankoop van een tweede huis, vorige week in de Dolomieten, zal Antonella nog lang bijblijven. Waarom? Het was een aankoop waarbij, uitdrukkelijk, het hele gezin was betrokken. Dat maakt La Dolce Casa niet vaak mee. Het is eigenlijk wel een mooi voorbeeld dat we daarom graag, ter inspiratie, met u delen.

U kent het wel, zo’n chalet dat typisch is voor de Dolomieten: veel houtwerk binnen en buiten; uitbundig bloeiende geraniums aan de balkons. Dát was waarvan hun hart sneller ging kloppen. Ondanks dat de ouders werktechnisch dagelijks bezig zijn met de aankoop van onroerend goed in Nederland, zagen ze al snel dat het in Italië anders werkt. Ze hadden daarom behoefte aan een tweede paar ogen en begeleiding bij de aankoop. En dat is precies wat La Dolce Casa doet.

[lees verder na de foto]

 

De locatie

Het gezin had al heel wat voorwerk verricht; ze hadden het internet helemaal uitgeplozen. Het huis moest op een gunstige locatie liggen zodat bij de aanreis geen kostbare tijd verloren gaat. Ook moest de vallei niet te toeristisch zijn. Het huis moest zomer en winter te gebruiken zijn; het moest dus niet te ver afliggen van skigebieden. En je moest er leuk kunnen fietsen; ze zijn echt sportief ingesteld. De vallei waarin hun tweede huis zou moeten liggen, was al snel duidelijk.

Een tweede woonwens was dat het huis op een rustige plek zou liggen, maar niet te ver van de gezelligheid. Omdat het huis toekomst-proof moet zijn, moest het ook ruimte bieden aan de drie kinderen. Nu met vrienden, straks met hun toekomstige gezinnen. Het huis moest dus groot zijn én beschikken over een fijne buitenruimte.

Op basis van het woonwensen-inventarisatie formulier dat we onze klanten ter beschikking stellen, vulde Antonella de door de familie samengestelde longlist aan met extra huizen.

Van longlist naar shortlist

Vanuit de longlist bleven vijf huizen over op de shortlist. En die werden door Antonella en het gezin inclusief de drie kritische kinderen bezichtigd.

Omdat een van de kinderen vrij lang is, zeker als je het vergelijkt met Italianen, was zijn oordeel van belang. Ook werd er gekeken naar andere aspecten; de betrokkenheid van de kinderen leverde soms verrassende inzichten op.

Het gezin kon in elk geval in de praktijk voelen en ervaren hoe de woning , en omgeving, die ze tot dat moment alleen van foto’s en internet kenden, eruit zagen. Dat was precies hun bedoeling. En dat is inderdaad heel belangrijk.

Tijdens de rondgang langs de verschillende huizen somde de jongste zoon al op welke fietstochten hij zou gaan maken; de omgeving kenden ze namelijk al. Maar eerst moest natuurlijk het huis worden gekozen. De rest van de familie was al hardop aan het mijmeren over de wintersport. Vandaar dat het huis ook centraal moest liggen en gunstig ten opzichte van de skigebieden.

Antonella stond verbaasd over de grote belangstelling van de kinderen. Ze wilden weten hoe het hele proces van het kopen van een tweede huis in Italië in elkaar steekt. Wat zou er gebeuren als ze de keuze maakten? En meer. Ze waren een en al oor tijdens het gezamenlijke eten en bezoeken.

[lees verder na de foto]

Begeleiding bij de aankoop

La Dolce Casa ervaart keer op keer de toegevoegde waarde van de aankoopbegeleiding. We brengen onze kennis en ervaring in, wijzen de kopers op zaken waar ze rekening mee moeten houden bij de makelaar. Ondersteunen bij het uitpluizen van de koopovereenkomst, maar ook bij de vele praktische zaken die volgen. Die kennis en ervaring behoedt een koper voor heel wat misstappen.

Misschien nog even aardig om te vermelden: de doorlooptijd van de hierboven beschreven aankoopbegeleiding was nog geen zes weken. Dus bent u in Italie, ziet u een plek waar u graag een tweede huis zou willen, noteer dan wat u ziet en sein ons in voordat u bij de makelaar binnen loopt. Dat bespaart u namelijk geld!  

La Dolce Casa komt namelijk nagenoeg altijd met de verkopende makelaar overeen dat we zijn werk richting de aankopende partij overnemen. We ontlasten daarmee de makelaar en, nog veel belangrijker, door onze Nederlands-Italiaanse ervaring maken het voor alle partijen gemakkelijker. Dat doen we in ruil voor de courtage van de aankoop. Een verkopende makelaar rekent immers commissie aan zowel de kopende als verkopende partij.

De praktijk wijst uit dat als u ter plekke al zelf al contact legt met de makelaar, deze zijn courtagedeel niet meer wil overdragen. U bent immers al zijn klant, zo ziet hij dat. Door dus te wachten met het leggen van contact, en dat via La Dolce Casa te laten verlopen, bespaart u zichzelf geld.

Het hierboven beschreven gezin kan in elk geval komende jaren gaan genieten van een heerlijk tweede huis; ze verheugen zich er nu al op!

Tip!

Verliefd geworden op een streek, maar nog niet gevonden wat u zocht? Bekijk dan het online aanbod tweede huizen in Italië waarbij La Dolce Casa zorgt voor aankoopbegeleiding. Of vul de woonwensen-inventarisatielijst in.

Stuur mij gratis tickets voor de Second Home Beurs op 1-3 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

Lees meer

Je tweede huis laat je meer van Italië ontdekken

Je tweede huis laat je heel Italië ontdekken

Een tweede huis betekent genieten van een andere horizon, de prachtige natuur, het eten, kortom la dolce vita. Het is tijd om je jarenlang gekoesterde droom werkelijkheid te laten worden. Je zult ervaren dat je dan ook de rest van Italië gaat ontdekken.

Tweede huis: een vaste uitvalsbasis

Een tweede huis is een fijne, vaste uitvalsbasis. Een honk. Je komt er thuis. En hoe langer je een tweede huis hebt, des te vaker je het ook als pied-a-terre gaat gebruiken. Om je nieuwe horizon te verbreden. Tweedaagse trips naar iets verder weg gelegen oorden zijn opeens haalbaar en een leuke aanvulling op al je lokale ontdekkingstochten.

Grootse verscheidenheid
Er is immers zo veel te zien en te beleven in Italië. De variëteit aan landschappen is enorm. Italië heeft alles: bergen, heuvels, vlakland, meren, zee… En dan al die onderling zo verschillende historische stadjes met hun schilderachtige gebouwen, pleintjes, stadsmuren, musea enz. Wist je dat in Italië 70% van het Unesco werelderfgoed staat?

Tweedaagse minitrips

Je kunt járen vooruit; Italië herbergt een schat aan minitrip-mogelijkheden. Dát is nog eens een fijne bonus. Je zult merken dat elk jaargetijde zijn charme heeft. En dat je van het een in het ander rolt. Probleem met de afstanden? Je hoeft helemaal niet met de auto: neem de trein. Bijzonder goedkoop en uiterst gerieflijk.

In sneltreinvaart

De hoge snelheidstreinen Freccia Rossa, Freccia Argento of hoe ze allemaal heten: ze brengen je supersnel naar Rome, Milaan, Bologna, Venetië of Napels. Een overstapje met een boemeltje zorgt voor de verbinding naar een kleiner plaatsje. De tijd lijkt even stil te staan; je wordt onderdeel van het Italiaanse leven. Goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Reizen met de trein staat voor gemak, slow travel, locals en beleving.

Tweede huis in Le Marche

Droom je van een tweede huis in Le Marche? Pak de Eurostar ‘s morgens vroeg in Pesaro of Fabriano en binnen twee uur sta je in het hart van Rome. Lopend of met de tram kom je vervolgens bij alles waar Rome om beroemd is. Keuze te over aan hotels. De volgende dag benut je ook weer ten volle; de laatste trein brengt je terug naar huis. Met een nieuwe Italië-ervaring om niet te vergeten.

Tweede huis in Piemonte

Staat je huis straks in Piemonte? De Alpen zijn dichtbij: een dagje skiën, bergwandelen, fietsen, raften… Je zult merken dat je elk bezoek weer op andere mogelijkheden stuit. Je raakt niet uitgekeken. Vanuit Piemonte ben je zo in Turijn, maar ook in Milaan. Lekker shoppen of aansprekende tentoonstellingen bezoeken. Of een dagje genieten bij de Cinque Terre. Of in de Barolo-streek. Of, of, of… je zult zien: je raakt niet uitgekeken en uitontdekt! Genieten dus!

Het voordeel van een tweede huis: je komt thuis, voelt je thuis, weet de weg, maar wordt telkens opnieuw weer verrast en betoverd.

Bekijk ons actuele aanbod van huizen in Italië

Tip:

Verliefd geworden op een streek, maar nog niet gevonden wat u zocht? Bekijk dan het online aanbod tweede huizen in Italië. Of vul de woonwensen-inventarisatielijst in.

Stuur mij gratis tickets voor de Second Home Beurs op 1-3 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

© Foto: Stefano Zocca op Unsplash

Lees meer

Huisjes kijken op vakantie? Prima, maar let wel op…

Op vakantie gaan naar Italie behoort weer tot de mogelijkheden. De terrassen lonken en de restaurantjes zullen jullie met open armen ontvangen. La Dolce Italia lacht je weer tegemoet. Dit vakantiegevoel wakkert de Italiaanse droom van een tweede huis weer aan.

Dromen van een tweede huis in Italie

Misschien willen we wel een tweede huis om er dan naar toe te gaan wanneer we willen. Heerlijk ‘s morgens een espressootje of een latte macchiato halen met zo’n verrukkelijke cornetto erbij en de barman kent ons al, zijn uitnodigende “buongiorno“ schalt ons  tegemoet. “Salve” roepen we terug, want we weten inmiddels dat dit de groet is. We voelen ons al een beetje Italiaan. Zullen we dan niet eens gaan kijken wat nu een leuk huis voor ons zou zijn, gewoon even kijken bij een makelaar in de etalage.

Bij de Italiaanse makelaar naar binnen

“Oh, kijk eens, wat een schattig huisje! Waar zou het staan en hoe zou het er van binnen uitzien? Laten we binnen eens vragen.” Ongetwijfeld komt de makelaar meteen naar u toe en heeft op afstand uw gretigheid al bemerkt en weet precies wat ie moet doen. In het beste geval spreekt ie een beetje Engels en soms is er zelfs een ingehuurde Nederlandse vrouw die op provisiebasis de buitenlandse geïnteresseerden  meteen de goede weg kan wijzen.

“Vinden jullie dit huis leuk? Zullen we meteen even gaan kijken? Mag ik uw mailadres, dan sturen we nog meer leuke huizen toe!” Allemaal heel verleidelijk, maar zodra u uw gegevens gegeven hebt, beschouwt deze makelaar u als zijn klant.

Als u dan thuisgekomen denkt dat dit huis toch wel een heel goed idee is, komt u erachter dat de makelaar in Italie zowel voor de verkopende als voor de kopende partij werkt en u dan beseft dat dit misschien anders moet. Want dat vakantiehuis, dat blijft lonken…

Hulp bij de aankoop van een tweede huis

“Klopt dit wel? Worden we niet een oor aangenaaid? We hebben iemand nodig die van de hoed en de rand weet. Die Italiaans en Nederlands spreekt en ons kan bijstaan bij de aankoop van een tweede huis. Laat die maar voor ons informeren bij die makelaar.”  Een aantal van de overpeinzingen die nagenoeg iedere toekomstig tweede huis eigenaar heeft.

De moraal: dat gaat dan niet meer lukken, tenzij u bereid bent een dubbele courtage te betalen. Het eerste wat deze makelaar namelijk doet, als er geïnformeerd wordt, is vragen naar de naam van de klant, hij checkt zijn contacten en stelt vast dat u al eerder met hem in contact bent geweest. En dus zal hij het kopersgedeelte van de courtage nooit willen delen.

Kies weloverwogen!

Kijken naar een tweede huis in Italie prima, maar kijk vooral eerst naar de omgeving en probeer u voor te stellen hoe het is om daar door de seizoenen te verblijven.

Uitzicht op zonnebloemen? Als ze geoogst zijn ligt er tot mei volgend jaar een omgeploegd veld en heeft de boer al herhaalde malen met zijn apparatuur tot in de avond door het veld geploegd. Hoe vervelend vindt u dat in de ‘achtertuin’ van uw vakantiehuis?

Waar ligt de dichtstbijzijnde supermarkt, enz enz. Allemaal basale maar oh zo noodzakelijke vragen die je je moet stellen alvorens naar een (tweede) huis te kijken. In elk geval zal La Dolce Casa u die stellen en wellicht nog meer, als u ons om hulp vraagt.

Ons advies:

Ons advies: eerst verliefd worden op de streek en dan pas op een huis. Geniet van uw vakantie in Italie, blijf bedachtzaam, neem uw droom van een tweede huis in Italië mee naar Nederland. En bel ons om u te begeleiden bij de aankoop. Het scheelt u straks kopzorgen. Én spaart u geld!

Tip:

Verliefd geworden op een streek, maar nog niet gevonden wat u zocht? Bekijk dan het online aanbod tweede huizen in Italië. Of vul de woonwensen-inventarisatielijst in.

Stuur mij gratis tickets voor de Second Home Beurs op 1-3 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.

© Foto: Stefano Zocca op Unsplash

Lees meer

Doe het niet zelf… non fa da tè….

 

Penney wise, pound foolish is een Engelse uitdrukking die in algemene zin gebruikt wordt als men koste wat het kost langs de goedkoopste weg iets wil bereiken, maar uiteindelijk gestraft wordt door de realiteit waardoor het hele project veel te duur uitpakt. Het kopen van een huis in het buitenland en we spreken hier specifiek over Italië, is een sprekend voorbeeld voor een niet ingezetene die besluit om het proces helemaal of gedeeltelijk zelf te willen doen. Voorbeelden te over van grote misère, die alleen opgelost kon worden door uiteindelijk een professional voor veel geld het probleem te laten oplossen. Maar voorbeelden zijn er ook waarbij wel een professional ingeschakeld wordt, maar men toch de regie in eigen handen blijft houden en alleen die informatie te geven waarom gevraagd wordt, waardoor de professional geen overzicht heeft en voortdurend op het verkeerde been staat.
“Ja maar die makelaar was zo aardig en sprak ook Engels, net zoals de eigenaar van het huis.” Toen de koopovereenkomst (proposta) getekend was en het voorschot betaald was, bleken niet alle vergunningen voorhanden, het huis moest afgenomen worden in de staat waarin het verkeerde zonder dat een bouwtechnicus (geometra) een keuring had gedaan, de woning bleek gesplitst en de ontbindende verklaring in verband met de hypotheek stond niet in de koopovereenkomst. Alle betrokkenen aan de verkoperskant waren ineens niet meer zo aardig en gaven niet meer thuis. De hypotheek werd niet in behandeling genomen omdat de vergunningen niet in orde waren en de acte kan niet passeren als de hypotheek nog niet toegekend is. Maar in de koopovereenkomst stond wel een deadline met een boetebepaling. Kortom een grote valkuil vol met slapeloze nachten.
Voor verbouwen geldt hetzelfde verhaal. Hier is de realiteit zo mogelijk nog ingewikkelder als bij kopen. “ Ik ben heel handig en wat mijn ogen zien, kunnen mijn handen maken…” In Italië kan alleen aan de structurele zaken gewerkt worden door gecertificeerde vaklui en met in Italië gecertificeerde bouwmaterialen. Blijkt dat niet het geval, is men zwaar in overtreding en in die gevallen is de overheid spijkerhard. Prettige ervaring van een Nederlandse makelaar die een huis in Italië wil kopen en zegt: ”in Nederland weet ik alles over het kopen van een huis, maar absoluut niet in Italië, daarom huur ik jullie in!”

De moraal van ieder verhaal over doe het zelvende kopers is duidelijk: begin er niet aan. Laat het hele proces over aan professionele makelaars/bemiddelaars en accepteer vooral dat die de regie volledig in handen moeten hebben, hetgeen inhoudt dat zij volledig op de hoogte moeten zijn van de mogelijkheden en onmogelijkheden van het eisenpakket van de kopende partij zodat de invulling van de Italiaanse droom zonder slapeloze nachten verloopt..

Frits Hemerik

Lees meer

Pakkende nazorg in de sneeuw!

Ik denk dat je je wel afvraagt hoe dat nu kan dat LDC ook zo ver weg alles kan regelen om een huis te verkopen. Vanuit het centraal gelegen Le Marche waar ik woon kan ik veel kanten op. Zo hebben wij als LDC nu een huis verkocht in Comelico Superiore (BL) en om precies te zijn in Padola, een klein dorpje van de gemeente Comelico. Het ligt op 487 km afstand in de Dolomieten dus niet echt achter de hoek.

Laten we zo’n voorbereiding uitleggen.

 • Ten eerste de zoektocht en daarna de bezichtiging
 • De keuze van de klant
 • De akte
 • Het regelen van alla nazorg                                                                                                                                                  

Hier gaan we het over hebben, “het regelen van alle nazorg”.  Er wordt vaak gezegd: ”Oh dat doen we zelf wel even”!!!
Achteraf blijkt het toch allemaal tegen te vallen, dan moet er toch iemand ingeschakeld worden om het helemaal te regelen. Al die formulieren invullen is nogal een gedoe. Maar wat moet er allemaal geregeld worden?

 • Water, gas en licht, met de factuur wat de vorige eigenaar ons moet geven weten we de gegevens om een Voltura te maken. 
 • Een bankrekening openen als dat gewenst is omdat het wel makkelijker is dan van uit het buitenland met eigen rekening te betalen.  Veel zaken kan je niet met een Nederlandse bank betalen. Bv. De IMU (OG belasting) dat moet je ter plekke doen bij het postkantoor of via een Italiaanse bank.
 • Verzekering, er zijn nu ook verzekeringen online die in het buitenland verzekeren.
 • Gemeente, TARI ook hier de Voltura regelen.
 • Hoe werkt alles in huis? Uitleg van de vorige eigenaar of de beheerder.

De akte van het huis in Comelico hebben we in de Marche laten passeren, maar toch moesten er in Comelico verschillende zaken geregeld worden en zo vertrek ik naar het dorpje op 487 km afstand met de trein om ter plekke met de klant samen alles verder te regelen. Ik vertrek van huis om 8.00 uur met de auto naar het station in Fano en neem daar de eerste trein. Ja de eerste trein want ik heb tickets voor 5 treinen en dat is 4 keer overstappen.

Om 9.09 stap ik in de eerste trein naar Bologna dat is ongeveer 2 uur. De volgende is van Bologna naar Venezia-Mestre. Gelukkig hoef ik niet lang te wachten tussen de ene wisseling en de andere. Ik stap in de trein om naar Conegliano te gaan die gaat naar Ponte nelle Alpi – Polpet en dan van hieruit naar de eindstation Calalzo di Cadore. Hier eindigt het spoor want nu moet je verder met een bus ..... het is al 16.27, zo ben ik al ruim 8 uur onderweg. Nu naar Padola, gelukkig dat ik met de klant had afgesproken dat hij mij kwam halen en zo de laatste rit van ongeveer 45 minuten naar het dorpje waar het huis gekocht is.

Spannend allemaal want we kwamen in het donker aan en er lag meer dan 1 meter sneeuw en een temperatuur buiten van -13 graden. Gelukkig had ik met de beheerder afgesproken dat zij de sneeuw zou weg laten halen in de tuin voor de garage en de verwarming aan zodat het een warm huis was bij aankomst.De sleutel lag achter een luik om binnen te kunnen. Een beetje licht met de telefoon en ja hoor de deur ging open. Heerlijk warm was het. Mooi, huis keurig netjes achtergelaten. Alles wat er gevraagd was, hadden ze laten staan, de rest, allemaal troep, was weg. We beginnen rond te kijken, echt alles keurig netjes. Na de inspectie van het hele huis begonnen we honger te krijgen, alle restaurants sluiten om 18.00, dus we halen dan maar een pizza. Ik wordt daarna naar het hotel gebracht, waar ik in mijn kamer doodmoe op bed val.

De volgende dag. Ik geloof mijn ogen niet!!! Wat een mooi uitzicht met al die sneeuw op de bergen. Bergen sneeuw in het dorp die met vrachtwagens werd weggebracht. Ongelofelijk!!! De zon scheen op de sneeuw het was gewoon spectaculair!! Ik ga naar buiten en maak foto’s, te mooi om waar te zijn!!!

De eerste afspraak hadden wij bij de bank om 9.30. De rekening openen. Ik had natuurlijk al eerder diverse documenten doorgestuurd, maar de klant moest ook allerlei dingen meenemen, zoals originele Codice Fiscale, Resident Certificaat. We worden ontvangen in een piep klein kantoortje. De bankdirecteur vertelt ons ook nog, terwijl hij het hele paspoort kopieert, (nog nooit meegemaakt en volgens mij ook niet nodig is)  dat hij Covid-19 had gehad en er net uit was. In de Regio Veneto zijn het er inderdaad erg veel, dus mondkapje goed op en zo min mogelijk praten...... je weet maar nooit!!! Zo eindelijk alle bladzijden gekopieerd en nu konden we gaan want hij moest toch eerst alles invoeren en In de middag zouden we terug moeten komen zodat de klant alle papieren kon tekenen.

Volgende afspraak met de makelaar om alles uit te leggen hoe de kachel werkt, verwarming enz. Vooral om ook alle nummers te hebben van alle vakmannen die weten hoe alles werkt in het huis.. Het hele huis rondgelopen.... alles gezien waar alle meters liggen van water, licht en gas. De gaskachel hoe die werkt en onderhoud nodig heeft ondertussen, het was nogal wat.

Volgende stap internet, net nog op tijd om naar een groter dorp te gaan waar zo’n Tim winkel is. Vaste telefoon kan aangesloten worden maar heeft geen zin, kost ook te veel. We gaan naar een winkel om Wi-Fi aan te schaffen maar op dat moment had hij deze apparatuur die op abonnementen werken niet meer beschikbaar, dus wordt het weer iets voor de volgende keer.

We weten nu hoe het werkt dus is het gewoon afhalen en we zijn klaar.

De klant moest ook enkele lampjes kopen en een sneeuwschep, zo hebben we dat dan maar ook gelijk gedaan. Winkels zijn in Italië niet de hele dag open vooral niet de kleine winkels in dorpjes midden in de Alpen.

Eigenlijk waren we klaar want in de middag kon de klant alleen terug gaan naar de bank om alles te tekenen en ik had de hele middag (tot 16.30 ongeveer) om een mooie wandeling te maken in de sneeuw en weer prachtige foto’s maken van de zonsondergang.....

De volgende dag weer terug naar huis Padola ..... Fano......

Antonella Ghiani

   

Lees meer

Emigratie naar Italië (Algemeen)

Het wonen en permanent leven in Italië kan zo aanlokkelijk zijn dat er gedacht wordt om dan ook maar te gaan emigreren. Er emigreren jaarlijks vele Nederlanders, maar remigratie vindt helaas ook regelmatig plaats. Als de remigratie een vrijwillige en dus bewuste keuze is valt er weinig op aan te merken. Maar noodgedwongen terugkeren heeft vaak minder leuke redenen en oorzaken. In de komende blogs verdeeld over 3 delen, wil het team van La Dolce Casa BV u meenemen op reis naar Emigratieland. Waarom? Omdat La Dolce Casa BV een bijdrage wil leveren aan een succesvolle emigratie.

De meeste emigranten zullen inkomsten moeten generen voornamelijk uit toeristisch activiteiten. Hoe? Door meestal een commercieel bedrijf op te zetten, zoals er onder andere zijn: Agriturismo, Country House met verhuur vakantie-appartementen, Bed and Breakfast en (glamping)campings wel of niet in combinatie met een ander genoemd toeristisch bedrijf. Gelijk hieraan zit gekoppeld de aankoop en bezit of huur van een onroerend goed waaruit werk (exploitatie bedrijf), wonen en leven kan plaatsvinden. Elk bedrijfstype heeft zo zijn eigen voorwaarden en richtlijnen die gebaseerd zijn op wettelijke kaders en regelgeving. In de komende delen wordt hier nader op in gegaan.

 • Deel 1; Do’s en Don’ts
 • Deel 2; Wonen en werken
 • Deel 3; Bedrijf en exploitatie

Omdat iedere emigratie een aparte problematiek kent, is er geen standaardprocedure.

Ofschoon binnen de EU er weinig belemmeringen voor emigratie zijn, is dit een grote emotionele en materiele beslissing waar veel aan vast zit. Maar er moeten ook een serie rationele zaken geregeld gaan worden. Naast de woning aankopen en-of het bedrijf dat men wil oprichten, is er veel hulp nodig om de weg te vinden in alle Italiaanse bureaucratie. Bijvoorbeeld; wat te denken als er kinderen naar een school toe moeten.

    

Om te vermijden dat naast alle emotionele elementen al deze zaken als een onbekende berg beklommen moet worden, staat La Dolce Casa BV u graag bij om de introductie in Italië zo goed mogelijk te laten verlopen. In het Nederlands wel zo fijn!

Richard Kwak

 

Lees meer

Landschap bij San Lorenzo in Campo. Na corona opsluiting nog steeds mooi…

Eindelijk kan ik weer in mijn omgeving rondrijden. Mijn huis in San Lorenzo in Campo (le Marche) is van binnen helemaal geschilderd en opgeruimd. Het werd de hoogste tijd om weer eens buiten te kunnen zijn en heel graag verder dan de supermarkt en de apotheek. Dankzij de verruimde reisbeperkingen lukt dat sinds begin mei.

Lees meer

Volmacht

Ook in het aprilnummer van het prijzenswaardige "Italie magazine" stond de traditionele, doorgaans zinvolle, betaalde column van Joost van der Heijden, advocaat voor Italiaanse zaken. Een ogenschijnlijk heldhaftig verhaal over een alsnog doorgegane passage van een huis in Lombardije dankzij een volmacht in de aanloop van de coronacrisis.

Lees meer

Uitbreiden tijdens een verbouwing. Wat kan en wat kan niet.

Een woning voldoet niet altijd aan alle voorwaarden die de koper vooraf heeft bepaald. Dan is verbouwen veelal aan de orde en daarmee wellicht de wens de bestaande woning te vergroten. Allereerst ter verduidelijking het verschil tussen nieuwbouw en renovatie. Bij een gebouw dat afgebroken wordt en op dezelfde plaats herbouwd wordt, is sprake van renovatie. Bij een gebouw dat afgebroken wordt en het volume wordt gebruikt om op een andere plaats een gebouw te plaatsen, is er sprake van nieuwbouw. Bij renovatie mag er een volumevergroting plaatsvinden, bij nieuwbouw niet.

Lees meer

Bij ons in Nederland

Als er een woning gekocht wordt in Italie, zullen er vele momenten zijn, waar de verschillen tussen de landen haarscherp naar voren komen. Ook al is veel gebaseerd op dezelfde uitgangspunten, dan nog wordt iedere uitvoering van afspraken toch met een heel andere insteek gedaan. Laten we zeggen, dat in elk geval de emotie en de ratio de belangrijkste basis vormen voor heel veel verschillen. De Nederlander redeneert vaak: ik ben de klant, ik heb de portemonnee en in mindere mate "we zijn toch Europa", waarbij er in de communicatie vooral heel direct wordt gezegd wat je vindt. De Italiaan reageert  met de mond en met gebaren:  dit is nu eenmaal Italie, je bent gast en heeft er totaal geen boodschap aan hoe het in Nederland gaat. Op de achtergrond speelt het eergevoel een grote rol in de non verbale communicatie. "Bella figura" betekent dat een directe uitspraak van een Nederlander, al of niet terecht, heel veel irritatie bij de Italiaan kan oproepen.  Die Nederlander staat er dan vervolgens verongelijkt bij.....
Kortom een aantal lessen:
- begin nooit een zin met "Bij ons in Nederland". Een goede training is die zin ook uit je gedachten te bannen. Zo start je  een discussie op meteen goed...
- afspraken gelden al als er over is gesproken, wees dus duidelijk en diplomatiek. Bijna iedere buitenlander en zeker ook de Italiaan, is niet bekend met de laatste zin die een Nederlander altijd uitspreekt als er afspraken lijken te zijn gemaakt: die zin die begint met "dus" en dan volgt er een samenvatting van alle afspraken, inclusief gemakshalve ook alle onduidelijke. De aandacht is dan al lang weg bij de Italiaan en de kiem voor een misverstand is gelegd. Aan de andere kant herhaalt een Italiaan meer dan twee keer wat er werd afgesproken, daar tevens zijn hele omgeving bij betrekkend, waardoor een Nederlander zijn geduld verliest en er hoofdschuddend ongeconcentreerd bij staat...
- vertrouwen is een belangrijke component in een saamhorige Nederlands-Italiaanse relatie. De balans daarin onderkennen is een uitdaging. Aan iemand vragen wat iets kost en vervolgens dat ook nog een keer bij iemand anders doen, geldt voor de eerste als een inbreuk in het gestelde vertrouwen en geen onderdeel van een zakelijke transactie. Een geometra kiezen bijvoorbeeld, waar overigens iedere koper mee te maken krijgt, kies je zoals je een dokter uitkiest. Dus niet op basis van de kostenimplicaties. Hij wordt de vertrouwenspersoon, de "huizendokter" zo je wilt, die uit jouw naam alles rond en in het huis voor je regelt, wat je zelf niet kunt. Als hij uit jouw naam prijzen aanvraagt bij verschillende aannemers is dat een voorbeeld, waarbij je de zin "Bij ons in Nederland" niet hoeft te gebruiken.

Lees meer

Hypotheken. Maximaal of liever een beetje minder?

De stijgende vraag naar huizen in Italië levert ook een stijgende vraag naar hypotheken op. Investeerders willen vaak met een maximale hypotheek, dus met vreemd geld een onroerend goed kopen dat via de verhuuropbrengst meer geld gaat opbrengen dan zij via de bank zouden krijgen. Maar ook leeft er bij potentiele kopers het idee dat als de hypotheeklasten in hun eigen land nihil zijn geworden, er ruimte is om met een nieuwe hypotheek in Italie hun tweede huis te realiseren en hierbij gemakshalve denken dat het verkrijgen van een maximale hypotheek in Italie net zo makkelijk gaat als in hun eigen land. Hierbij een aantal kanttekeningen.

 

Lees meer

Tweede woning? Maak eerst een plan samen met La Dolce Casa

Uit de dagelijkse praktijk blijkt iedere keer weer dat de Italiaanse droom vooral met veel buikgevoel tot stand komt. Wat men wil staat vooral in gedachten omschreven. Ook het budget is globaal bepaald zonder rekening te houden met de kosten koper en dergelijke. Ook over de eventuele financieringsaspecten wordt gemakkelijk gedacht. Het opportunisme voert heel vaak de boventoon, net zoals de angst om het initiatief uit handen geven aan een adviseur of aan een makelaar. Plaatjes kijken op een website van eigendommen die bij voorkeur op z'n voordeligst zijn gefotografeerd geven een beeld en kunnen leiden tot een vooringenomen standpunt en geven snel het verkeerde handvat in de onzekerheid waarin de zoekende verkeerd. Als men dan gaat rondreizen door een streek aan de hand van een makelaar is er een groot risico verliefd te worden op een huis en dat terwijl er eigenlijk helemaal geen plan is. Het is de omgekeerde situatie die maar al te vaak in de praktijk wordt aangetroffen. Maak eerst een plan is het best denkbare advies dat La Dolce Casa kan geven die toetsten op haalbaarheid. Er zijn zoveel vragen die vooraf beantwoord moeten worden. Hoe meer hoe beter, dan wordt het zoeken later veel efficiënter en levert veel sneller een resultaat op.

Lees meer