Aankoop tweede huis in de DolomietenDe aankoop van een tweede huis, vorige week in de Dolomieten, zal Antonella nog lang bijblijven. Waarom? Het was een aankoop waarbij, uitdrukkelijk, het hele gezin was betrokken. Dat maakt La Dolce Casa niet vaak mee. Het is eigenlijk wel een mooi voorbeeld dat we daarom graag, ter inspiratie, met u delen.

U kent het wel, zo’n chalet dat typisch is voor de Dolomieten: veel houtwerk binnen en buiten; uitbundig bloeiende geraniums aan de balkons. Dát was waarvan hun hart sneller ging kloppen. Ondanks dat de ouders werktechnisch dagelijks bezig zijn met de aankoop van onroerend goed in Nederland, zagen ze al snel dat het in Italië anders werkt. Ze hadden daarom behoefte aan een tweede paar ogen en begeleiding bij de aankoop. En dat is precies wat La Dolce Casa doet.

[lees verder na de foto]

 

De locatie

Het gezin had al heel wat voorwerk verricht; ze hadden het internet helemaal uitgeplozen. Het huis moest op een gunstige locatie liggen zodat bij de aanreis geen kostbare tijd verloren gaat. Ook moest de vallei niet te toeristisch zijn. Het huis moest zomer en winter te gebruiken zijn; het moest dus niet te ver afliggen van skigebieden. En je moest er leuk kunnen fietsen; ze zijn echt sportief ingesteld. De vallei waarin hun tweede huis zou moeten liggen, was al snel duidelijk.

Een tweede woonwens was dat het huis op een rustige plek zou liggen, maar niet te ver van de gezelligheid. Omdat het huis toekomst-proof moet zijn, moest het ook ruimte bieden aan de drie kinderen. Nu met vrienden, straks met hun toekomstige gezinnen. Het huis moest dus groot zijn én beschikken over een fijne buitenruimte.

Op basis van het woonwensen-inventarisatie formulier dat we onze klanten ter beschikking stellen, vulde Antonella de door de familie samengestelde longlist aan met extra huizen.

Van longlist naar shortlist

Vanuit de longlist bleven vijf huizen over op de shortlist. En die werden door Antonella en het gezin inclusief de drie kritische kinderen bezichtigd.

Omdat een van de kinderen vrij lang is, zeker als je het vergelijkt met Italianen, was zijn oordeel van belang. Ook werd er gekeken naar andere aspecten; de betrokkenheid van de kinderen leverde soms verrassende inzichten op.

Het gezin kon in elk geval in de praktijk voelen en ervaren hoe de woning , en omgeving, die ze tot dat moment alleen van foto’s en internet kenden, eruit zagen. Dat was precies hun bedoeling. En dat is inderdaad heel belangrijk.

Tijdens de rondgang langs de verschillende huizen somde de jongste zoon al op welke fietstochten hij zou gaan maken; de omgeving kenden ze namelijk al. Maar eerst moest natuurlijk het huis worden gekozen. De rest van de familie was al hardop aan het mijmeren over de wintersport. Vandaar dat het huis ook centraal moest liggen en gunstig ten opzichte van de skigebieden.

Antonella stond verbaasd over de grote belangstelling van de kinderen. Ze wilden weten hoe het hele proces van het kopen van een tweede huis in Italië in elkaar steekt. Wat zou er gebeuren als ze de keuze maakten? En meer. Ze waren een en al oor tijdens het gezamenlijke eten en bezoeken.

[lees verder na de foto]

Begeleiding bij de aankoop

La Dolce Casa ervaart keer op keer de toegevoegde waarde van de aankoopbegeleiding. We brengen onze kennis en ervaring in, wijzen de kopers op zaken waar ze rekening mee moeten houden bij de makelaar. Ondersteunen bij het uitpluizen van de koopovereenkomst, maar ook bij de vele praktische zaken die volgen. Die kennis en ervaring behoedt een koper voor heel wat misstappen.

Misschien nog even aardig om te vermelden: de doorlooptijd van de hierboven beschreven aankoopbegeleiding was nog geen zes weken. Dus bent u in Italie, ziet u een plek waar u graag een tweede huis zou willen, noteer dan wat u ziet en sein ons in voordat u bij de makelaar binnen loopt. Dat bespaart u namelijk geld!  

La Dolce Casa komt namelijk nagenoeg altijd met de verkopende makelaar overeen dat we zijn werk richting de aankopende partij overnemen. We ontlasten daarmee de makelaar en, nog veel belangrijker, door onze Nederlands-Italiaanse ervaring maken het voor alle partijen gemakkelijker. Dat doen we in ruil voor de courtage van de aankoop. Een verkopende makelaar rekent immers commissie aan zowel de kopende als verkopende partij.

De praktijk wijst uit dat als u ter plekke al zelf al contact legt met de makelaar, deze zijn courtagedeel niet meer wil overdragen. U bent immers al zijn klant, zo ziet hij dat. Door dus te wachten met het leggen van contact, en dat via La Dolce Casa te laten verlopen, bespaart u zichzelf geld.

Het hierboven beschreven gezin kan in elk geval komende jaren gaan genieten van een heerlijk tweede huis; ze verheugen zich er nu al op!

Tip!

Verliefd geworden op een streek, maar nog niet gevonden wat u zocht? Bekijk dan het online aanbod tweede huizen in Italië waarbij La Dolce Casa zorgt voor aankoopbegeleiding. Of vul de woonwensen-inventarisatielijst in.

Stuur mij gratis tickets voor de Second Home Beurs op 1-3 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht.