Pakkende nazorg in de sneeuw!

Ik denk dat je je wel afvraagt hoe dat nu kan dat LDC ook zo ver weg alles kan regelen om een huis te verkopen. Vanuit het centraal gelegen Le Marche waar ik woon kan ik veel kanten op. Zo hebben wij als LDC nu een huis verkocht in Comelico Superiore (BL) en om precies te zijn in Padola, een klein dorpje van de gemeente Comelico. Het ligt op 487 km afstand in de Dolomieten dus niet echt achter de hoek.

Laten we zo’n voorbereiding uitleggen.

  • Ten eerste de zoektocht en daarna de bezichtiging
  • De keuze van de klant
  • De akte
  • Het regelen van alla nazorg                                                                                                                                                  

Hier gaan we het over hebben, “het regelen van alle nazorg”.  Er wordt vaak gezegd: ”Oh dat doen we zelf wel even”!!!
Achteraf blijkt het toch allemaal tegen te vallen, dan moet er toch iemand ingeschakeld worden om het helemaal te regelen. Al die formulieren invullen is nogal een gedoe. Maar wat moet er allemaal geregeld worden?

  • Water, gas en licht, met de factuur wat de vorige eigenaar ons moet geven weten we de gegevens om een Voltura te maken. 
  • Een bankrekening openen als dat gewenst is omdat het wel makkelijker is dan van uit het buitenland met eigen rekening te betalen.  Veel zaken kan je niet met een Nederlandse bank betalen. Bv. De IMU (OG belasting) dat moet je ter plekke doen bij het postkantoor of via een Italiaanse bank.
  • Verzekering, er zijn nu ook verzekeringen online die in het buitenland verzekeren.
  • Gemeente, TARI ook hier de Voltura regelen.
  • Hoe werkt alles in huis? Uitleg van de vorige eigenaar of de beheerder.

De akte van het huis in Comelico hebben we in de Marche laten passeren, maar toch moesten er in Comelico verschillende zaken geregeld worden en zo vertrek ik naar het dorpje op 487 km afstand met de trein om ter plekke met de klant samen alles verder te regelen. Ik vertrek van huis om 8.00 uur met de auto naar het station in Fano en neem daar de eerste trein. Ja de eerste trein want ik heb tickets voor 5 treinen en dat is 4 keer overstappen.

Om 9.09 stap ik in de eerste trein naar Bologna dat is ongeveer 2 uur. De volgende is van Bologna naar Venezia-Mestre. Gelukkig hoef ik niet lang te wachten tussen de ene wisseling en de andere. Ik stap in de trein om naar Conegliano te gaan die gaat naar Ponte nelle Alpi – Polpet en dan van hieruit naar de eindstation Calalzo di Cadore. Hier eindigt het spoor want nu moet je verder met een bus ..... het is al 16.27, zo ben ik al ruim 8 uur onderweg. Nu naar Padola, gelukkig dat ik met de klant had afgesproken dat hij mij kwam halen en zo de laatste rit van ongeveer 45 minuten naar het dorpje waar het huis gekocht is.

Spannend allemaal want we kwamen in het donker aan en er lag meer dan 1 meter sneeuw en een temperatuur buiten van -13 graden. Gelukkig had ik met de beheerder afgesproken dat zij de sneeuw zou weg laten halen in de tuin voor de garage en de verwarming aan zodat het een warm huis was bij aankomst.De sleutel lag achter een luik om binnen te kunnen. Een beetje licht met de telefoon en ja hoor de deur ging open. Heerlijk warm was het. Mooi, huis keurig netjes achtergelaten. Alles wat er gevraagd was, hadden ze laten staan, de rest, allemaal troep, was weg. We beginnen rond te kijken, echt alles keurig netjes. Na de inspectie van het hele huis begonnen we honger te krijgen, alle restaurants sluiten om 18.00, dus we halen dan maar een pizza. Ik wordt daarna naar het hotel gebracht, waar ik in mijn kamer doodmoe op bed val.

De volgende dag. Ik geloof mijn ogen niet!!! Wat een mooi uitzicht met al die sneeuw op de bergen. Bergen sneeuw in het dorp die met vrachtwagens werd weggebracht. Ongelofelijk!!! De zon scheen op de sneeuw het was gewoon spectaculair!! Ik ga naar buiten en maak foto’s, te mooi om waar te zijn!!!

De eerste afspraak hadden wij bij de bank om 9.30. De rekening openen. Ik had natuurlijk al eerder diverse documenten doorgestuurd, maar de klant moest ook allerlei dingen meenemen, zoals originele Codice Fiscale, Resident Certificaat. We worden ontvangen in een piep klein kantoortje. De bankdirecteur vertelt ons ook nog, terwijl hij het hele paspoort kopieert, (nog nooit meegemaakt en volgens mij ook niet nodig is)  dat hij Covid-19 had gehad en er net uit was. In de Regio Veneto zijn het er inderdaad erg veel, dus mondkapje goed op en zo min mogelijk praten...... je weet maar nooit!!! Zo eindelijk alle bladzijden gekopieerd en nu konden we gaan want hij moest toch eerst alles invoeren en In de middag zouden we terug moeten komen zodat de klant alle papieren kon tekenen.

Volgende afspraak met de makelaar om alles uit te leggen hoe de kachel werkt, verwarming enz. Vooral om ook alle nummers te hebben van alle vakmannen die weten hoe alles werkt in het huis.. Het hele huis rondgelopen.... alles gezien waar alle meters liggen van water, licht en gas. De gaskachel hoe die werkt en onderhoud nodig heeft ondertussen, het was nogal wat.

Volgende stap internet, net nog op tijd om naar een groter dorp te gaan waar zo’n Tim winkel is. Vaste telefoon kan aangesloten worden maar heeft geen zin, kost ook te veel. We gaan naar een winkel om Wi-Fi aan te schaffen maar op dat moment had hij deze apparatuur die op abonnementen werken niet meer beschikbaar, dus wordt het weer iets voor de volgende keer.

We weten nu hoe het werkt dus is het gewoon afhalen en we zijn klaar.

De klant moest ook enkele lampjes kopen en een sneeuwschep, zo hebben we dat dan maar ook gelijk gedaan. Winkels zijn in Italië niet de hele dag open vooral niet de kleine winkels in dorpjes midden in de Alpen.

Eigenlijk waren we klaar want in de middag kon de klant alleen terug gaan naar de bank om alles te tekenen en ik had de hele middag (tot 16.30 ongeveer) om een mooie wandeling te maken in de sneeuw en weer prachtige foto’s maken van de zonsondergang.....

De volgende dag weer terug naar huis Padola ..... Fano......

Antonella Ghiani