Tweede woning? Maak eerst een plan samen met La Dolce Casa

Uit de dagelijkse praktijk blijkt iedere keer weer dat de Italiaanse droom vooral met veel buikgevoel tot stand komt. Wat men wil staat vooral in gedachten omschreven. Ook het budget is globaal bepaald zonder rekening te houden met de kosten koper en dergelijke. Ook over de eventuele financieringsaspecten wordt gemakkelijk gedacht. Het opportunisme voert heel vaak de boventoon, net zoals de angst om het initiatief uit handen geven aan een adviseur of aan een makelaar. Plaatjes kijken op een website van eigendommen die bij voorkeur op z'n voordeligst zijn gefotografeerd geven een beeld en kunnen leiden tot een vooringenomen standpunt en geven snel het verkeerde handvat in de onzekerheid waarin de zoekende verkeerd. Als men dan gaat rondreizen door een streek aan de hand van een makelaar is er een groot risico verliefd te worden op een huis en dat terwijl er eigenlijk helemaal geen plan is. Het is de omgekeerde situatie die maar al te vaak in de praktijk wordt aangetroffen. Maak eerst een plan is het best denkbare advies dat La Dolce Casa kan geven die toetsten op haalbaarheid. Er zijn zoveel vragen die vooraf beantwoord moeten worden. Hoe meer hoe beter, dan wordt het zoeken later veel efficiënter en levert veel sneller een resultaat op.

Laten we proberen u op weg te helpen om uw droom te concretiseren met de volgende vragen:

1. wat is het budget alle kosten inbegrepen?
Bij € 195.000 voor een kant en klaar huis komen in elk geval kosten voor de technische inspectie, 4-5% advies- en makelaarskosten, € 5 a 6000 notariskosten, 2% of 9% belasting (1e of 2e woning) ....reservebudget....zo ben je zomaar € 35.000 verder. Moet er gefinancierd worden of niet. Zo ja, dan levert dat extra notariskosten op. La Dolce Casa kan hypotheken verzorgen in Italie en kau informeren over de mogelijkheden.

2. wat zoekt u precies?
Als de financiële paragraaf duidelijk is, volgt de keuze "wat" men zoekt. Iets bestaands? Dat heeft het voordeel dat de eindafrekening vooraf goed te maken is. Een restauratieproject? Het heeft heel veel romantiek en avontuur.....vooraf....het valt altijd tegen in tijd en geld, maar wordt het goed volbracht is de bevrediging groot. Bij het "wat" hoort hoe groot. Veel ruimte vraagt veel onderhoud en energie. Gastenverblijven terwijl men niet verhuurt, worden bestemd voor familie en vrienden, die dat vooral heel leuk vinden en voor de gastvrouw en dito heer al heel snel een zware belasting. Het is net als het hebben van een moestuin, uiteindelijk produceer je de tomaten voor je familie en vrienden. Als je de ruimte niet hebt kun je ze ook niet te logeren hebben. Familie en vrienden kun je onderbrengen in naburige B&B's, spaart u een heleboel geld uit....... Wel of niet een zwembad? Hoe vaak gebruik je het? Alleen om af te koelen? Lukt ook met een buitendouche of een jacuzzi en daar hoef je geen vergunning voor aan te vragen. Een zwembad operationeel houden vraagt heel veel zorg en kosten. Allemaal geen probleem? Dan is het een ongelooflijk fijn en luxe bezit.

3. Waar wilt u graag wonen?
Bij de vraag welke regio, hoort vooral de vraag waar vindt ik het gunstigste klimaat. Er zijn websites waar je per regio de klimatologische aspecten kunt terugvinden. Net onder de Alpen ligt er een pracht merengebied, de spectaculaire Dolomitti maar ook het specifieke Piemonte. Allemaal een dagreis van Nederland. Iets verder weg ligt als we de Povlakte passeren het favoriete deel van Italië, gevormd door Toscane, Umbria en Le Marche, redelijk tot goed bereikbaar, maar ieder compleet verschillend. Zowel qua welstand, landschap als culturele aspecten. Ook zijn er grote verschillen door het massa toerisme of het belevingstoerime. De Abruzzen zijn ook aantrekkelijk, maar dan bent u al een stevig stuk aan het reizen iedere keer als u er naar toe gaat. Beoordeel de afstand alsof u er voor de 20e keer naar toe gaat..Nog verder weg en alleen per vliegtuig bereikbaar ligt de regio in opkomst Puglia. Sicilie heeft al een reputatie als verblijfgebied. Hoe zuidelijker hoe warmer en in de zomer rond de 40 graden. http://www.italiekaart.nl/regio-s-italie/ Maar de vraag over het "waar" is ook hoe ver u van de bewoonde wereld wil wonen en vindt u daar wat u graag wil? O ja, er is nog de vraag of u boven op een heuvel wil wonen? Vanwege het panorama wel, maar niet vanwege de wind die er altijd is. Dan maar in een dal, maar daar gaat de zon eerder onder, heb je luwte en kan het ook heel warm zijn! Op internet zijn er talloze aanbevelingen te vinden voor de mooiste streken, zoals: https://augustjuly.com/nl/blog/mooiste-streken-italie/

Natuurlijk zijn er veel meer vragen die voor uw plan moeten worden beantwoord, maar deze drie zijn alvast een belangrijk begin en moeten u aansporen eerst een plan te maken. La Dolce Casa heeft een checklist op de website staan, die u samen met ons advies helpt met de beide benen op de grond verder te gaan met de voorbereidingen van de realisatie van uw Italiaanse droom. In elk geval is deze site heel leuk om het Italië gevoel te ontwikkelen: https://www.italie.nl

Frits Hemerik